Tésztafélék

TÉSZTAFÉLÉK

A tésztafélék könnyen emészthető táplálékaink. Szénhidrát tartalmuk magas, így elsősorban energiát adnak szervezetünknek. Ha arra is figyelünk, hogy tésztáink teljes őrlésűek legyenek, akkor nem csak erővel, hanem vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátjuk általuk szervezetünket. A gabonák korpa részében található elsősorban azok élettanilag fontos anyagainak nagy része. Ha azonban a korpa rész is bekerül a teljes szem révén a tészták alapanyagának lisztjébe, akkor érdemes egyúttal a bio minőségre is odafigyelni, mert a hagyományos termelés vegyi, növényvédő anyagai a növény felszínén, így a magvak héján is nagyobb mennyiségben vannak jelen. A teljes őrlésű és bio tészták révén egy tápláló, rostokban bővelkedő, így a szénhidrátok felszívódását is kontrolláló, folyamatosan energiát adó táplálékot kapunk.
Bizonyos étrendi megkötések esetén speciális tésztákra is szükség lehet. A gluténmentes diétákban például kukoricából, rizsből, borsólisztből, szójából készült tésztákat lehet fogyasztani. A diabetikus étrendben a csökkentett szénhidráttartalmú tészták segítenek. Itt is fontos a teljes őrlésű alapanyag, mert így egyenletesebb a szénhidrátok lassabb felszívódásából származó vércukortartalom. Illetve a sikérrel dúsított vagy eleve magasabb fehérjetartalmú, például tönköly tésztát választhatunk.
Amire viszont minden esetben oda kell figyelni, hogy a gabonák emésztése már a szájban elkezdődik. Tehát a “kacsa a nokedlit” módszer 3-4 rágása helyett, tésztaételeinket is alaposan megrágva érdemes fogyasztani. Ezt segítheti, ha a puhább tészta állaghoz, alaposabb rágást igénylő, ropogós nyers zöldség salátát eszünk.

 

PrintFriendlyIWIWTwitterGoogle GmailShare

Comments are closed.

  • стеклянные витрины Киев
  • обработка стекла Киев
  • стеклянные двери Киев
  • стеклянные перегородки Киев
  • зеркало Киев
  • Ralph Lauren replica watches