Élelmiszeradalékok és káros hatásaik

Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszeradalékok kémiai anyagok. Ennek ellenére számos közülük állati vagy növényi eredetű, sőt, némely esetben az előállítás állati eredetű anyagok használata nélkül nem lehetséges.

Az élelmiszer-adalékanyagok között számos különféle anyag található. Sokat közülük kémiai úton szintetizálnak, néhányat mikroorganizmusok segítségével állítanak elő, mások pedig növényi kocka-almaalapanyagokból származnak. Emellett állati termékek is szolgálhatnak adalékanyagok alapanyagául, a gyártók azonban ritkán kényszerülnek állati eredetű nyersanyagok használatára.

Ha egy adalékanyag növényi alapanyagú is, de számos kémiai átalakításon megy, akkor a szervezetre gyakorolt hatása nagy mértékben eltérhet az alapanyagául szolgáló növényétől. Ezért a tudatos életmódban nem csak az adalékanyag forrására figyelünk oda, hanem lehetőleg mind jobban kerülni igyekszünk mindent, amit E-szám jelez egy terméken. Természetesen léteznek valóban emberre ártalmatlan adalékok is és ezek fogyasztása nem jár veszéllyel, de mivel az emésztőrendszeren keresztül haladnak, így feldolgozásuk mindenképp energiát igényel a szervezettől. Érdemes ezért pár fontosabb számot meg is jegyeznünk, vagy vásárlás előtt, ha olyan terméket szeretnénk kipróbálni, összetételét, e-számait feljegyezni és utánanézni.

Amire mindenképp érdemes kiemelten odafigyelni, azok az állati eredetű, illetve a bizonyítottan káros hatású adalékok. Ezekről alább egy-egy listát olvashatunk.

Állati eredetű adalékanyagok

Mindössze három olyan adalékanyag létezik, amely kizárólag állati eredetű nyersanyagokból állítható elő:
• a valódi kármint (E 120) nőstény pajzstetvekből (Coccus cacti) nyerik;
• a méhviaszt (E 901) a méhek választják ki, és a lép építésére szolgál;
• a sellakkot (E 904) egy pajzstetűfajta (Kerria lacca) nőstényeinek gyantaszerű váladékából vonják ki.

Ezenkívül a tyúktojás két adalékanyag lehetséges, de nem feltétlenül szükséges alapanyaga:
• a lizozimot (E 1105) rendszerint tojásfehérjéből nyerik, bár ezt az enzimet azonban genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével is elő lehet állítani,
• a lecitin (E 322) pedig a tojássárgája természetes összetevője, rendszerint azonban ezt az emulgátort szója-, repce- vagy földimogyoróolajból nyerik.

Számos különböző adalékanyag előállításához zsírsavak (E 570) szükségesek, amelyeket kémiai és fizikai eljárás során étkezési zsírból nyernek ki. Ezek olyan állati zsírok lehetnek, mint a disznózsír, a marhafaggyú vagy a tejzsír; a gyártók azonban gyakran alkalmaznak növényi zsiradékot – elsősorban szója-, repce- vagy kukoricaolajat – a zsírsavak kinyeréséhez. Ezzel nem utolsósorban fogyasztói igényeket elégítenek ki.

Ugyanakkor, bár manapság nem valószínű, hogy egy élelmiszer-adalékanyag előállításakor állati eredetű zsírsavat használnak fel, ez mégsem zárható ki teljes biztonsággal. Mivel a felhasznált adalékanyagok eredetéről csak maguk a gyártók tudnak megbízható információt nyújtani, kétség esetén a fogyasztóknak egyenesen hozzájuk kell fordulniuk.

A következő élelmiszer-adalékanyagokat állítják elő étkezési zsírból:
Aszkorbinsav-észter (E 304)
• Poliszorbátok (E 432, 433, 434, 435, 436)
Ammónium-foszfatidok (E 442)
• Zsírsavak nátrium-, kálium-, kalcium- és magnéziumsói (E 470 a, E 470 b)
Zsírsavak mono- és digliceridjei (E 471) és ezek észtervegyületei (E 472 a – f)
Zsírsavak cukorészterei (E 473)
Cukorgliceridek (E 474)
Zsírsavak poliglicerin észterei (E 475)
Zsírsavak propilén-glikol észterei (E 477)
Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva (E 479 b)
Sztearil-tartarát (E 483)
Szorbitán-zsírsavészterek (E 491 – 495)

 Bizonyítottan káros hatású, kerülendő élelmiszeradalékok!

Alzheimer kór E173
allergia E102 E132 E210 E223 E224 E320
allergia? E223
angioedema E123
asztma E102
aszpirin érzékenység esetén kerülendő E210
terhesség esetén kerülendő E951
agydaganat E137
[hörgőgörcs] E110 E124 E137
állatokban rákkeltő E121 E407
patkányban rákkeltő E132 E133 E236 E240 E466
rákkeltő? E143 E330
[mellkasi nyomás] E124
mellkasi fájdalom E621
kromoszómakárosodás E127 E133
[ájulás] E121 E508
ájulás E121 E284 E508
[bőrgyulladás] E104
depresszió E621
bőrgyulladás E104 E131
hasmenés E284
[emésztési zavar] E338
tájékozódási zavar E951
emésztési zavarok E339 E340 E341 E450
szem irritáció E297 E315
bélpanaszok E121 E385 E472 E508
vérvizelés E385
fejfájás E621 E951
gyors szívverés E621
irritáció E220 E224 E280 E297 E315 E510 E926 E1201
vesekárosodás E320 E385
veseirritáció E1201
vesedaganat E110
májkárosodás E320
lymphoma E129
mutagén E240
[eszméletvesztés] E942
idegrendszert károsító E143
[fehérje a vizeletben] E236
légúti irritáció E297 E315 E926 E1201
[bőrkiszáradás] E422
bőrirritáció E224 E280 E315 E331 E332 E333 E510 E926
gyomorirritáció E500
pajzsmirigydaganat E102 E127
daganat E102 E110 E127 E129 E137
vizeletsavanyító E510
csalánkiütés E110 E123

lehetséges káros hatás E141 E150 E172 E226 E227 E228 E311 E312 E321 E338

vizsgálják E431

a hatás nem ismert E103 E104 E105 E106 E107 E110 E111 E120 E122 E124 E125 E126 E128
E130 E131 E133E137 E142 E151 E152 E153 E155 E161 E162 E163 E164 E171 E174 E175
E180 E181 E200 E201 E202 E203E211 E212 E213 E214 E215 E216 E217 E218 E219 E221
E222 E223 E225 E230 E231 E232 E233 E234 E235E237 E238 E239 E241 E242 E249 E250
E251 E252 E260 E261 E263 E270 E281 E282 E283 E285 E290 E296E300 E301 E302 E303
E306 E307 E308 E309 E310 E316 E322 E325 E326 E327 E328 E334 E337 E343 E351E353
E354 E355 E356 E357 E363 E372 E375 E380 E390 E391 E400 E401 E402 E403 E404 E405
E406 E408E410 E411 E412 E413 E414 E415 E416 E417 E418 E421 E431 E432 E433 E434
E435 E436 E442 E444 E445E451 E460 E461 E462 E463 E464 E465 E470 E471 E473 E474
E475 E476 E477 E479 E480 E481 E482 E483E491 E492 E493 E494 E495 E496 E507 E509
E511 E512 E513 E516 E517 E518 E519 E520 E521 E522 E523E524 E525 E526 E527 E528
E529 E530 E535 E536 E538 E539 E540 E543 E544 E551 E552 E554 E555 E556E558 E559
E570 E572 E574 E575 E576 E577 E578 E579 E585 E620 E622 E623 E624 E625 E626 E627
E628E629 E630 E631 E632 E633 E634 E635 E636 E637 E640 E641 E900 E901 E902 E903
E904 E905 E906 E907E908 E911 E912 E913 E914 E915 E916 E917 E920 E921 E922 E923
E924 E925 E927 E938 E939 E941 E948E950 E953 E957 E959 E966 E967 E999 E1105 E1200
E1201 E1202 E1404 E1410 E1412 E1413 E1414 E1420E1421 E1422 E1440 E1442 E1450
E1505 E1518

E-számok ellenőrzése

Ha gyorsan szeretnénk leellenőrizni egy E-számot, azt elég, ha beírjuk a Google keresőjébe azt, hogy pl.:
E300 hatása, vagy E420 vegetáriánus?

Magyarnyelvű, adatbázisokat is találhatunk:
http://www.e-szam.hu
http://tudatosvasarlo.hu
http://www.vegetarianus.info

Ha részletesebb leírásokat keresünk, akkor az angolnyelvű oldalak általában több információval szolgálnak, pl.:
http://www.food-info.net
Itt azzal kapcsoltban is találunk információt, hogy vegetáriánus vagy vegán táplálkozást folytatók, vagy egyes vallási megkötéseket követők fogyaszthatják-e az adott adalékot.


Állatbaráti gyorslista
vega-vicces
Aki akár morális megfontolásból, vagy egészségügyi okból kerülni szeretné a állati adalékokat,
azoknak itt egy kis táblázat.

Az állat megölésével jár: mindenképp kerüld el!
120, 441, 542, 641, 904, 910, 911, 920, 921
Lehet állati, akkor az állat halálával jár: hívd a gyártót!
153, 161g, 304, 322, 430-436, 442, 470a,b, 471, 472,
473-479, 481-483, 491-496, 570-573, 626-629, 630-633,
634-635, 640, 1105, 1430, 1441, 1517-18
Állati, de nem jár az állat megölésével.
901, 913
Lehet állati, de nem jár az állat megölésével (tejből).
270, 325-327, 585, 966
PrintFriendlyIWIWTwitterGoogle GmailShare
This entry was posted in ÉLETMÓDVÁLTÁS and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.